sâmbătă, 6 aprilie 2013

TUBERCULOZA



DESPRE TUBERCULOZA…….

Dr.Ioan Campean – Medias
As.med.lic. Nicoleta Constantin - Bucuresti

Tuberculoza reprezintă o boală infecto-contagioasă, cu caracter endemic şi largă răspândire în lume, reprezentand o problema prioritară a sănătăţii publice din România .
Forma cea mai frecventa de tuberculoza ataca plamanii (tuberculoza pulmonara), unde bacteriile distrug tesuturile si creeaza cavitati.  In tuberculoza extrapulmonara, sunt atacate alte regiuni ale corpului – oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos central. Exista si tuberculoza diseminata, in care bacteriile se raspandesc prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.
Tuberculoza se raspandeste mai ales in mediile in care predomina urmatoarele conditii: malnutritia, conditiile sanitare deficitare, suprapopularea, lipsa serviciilor medicale.
In tarile defavorizate tuberculoza este endemica. In tarile occidentale, boala este raspandita indeosebi in mediile defavorizate, la persoanele fara adapost, la bolnavii de SIDA. Intr-adevar, infectia cu HIV creste cu 30% riscurile de progresie spre tuberculoza activa.
Bacilul Koch se multiplica doar in organismul uman si nu poate fi transmis de animale, insecte sau sol. Transmiterea se poate face pe cale aeriana.
Agentul infectios se transmite prin picaturi de saliva ce se gasesc in suspensie in aer, emise prin tuse sau stranut. Doar persoanele cu o forma activa a bolii sunt contagioase; persoanele cu o forma latenta sau inactiva de tuberculoza nu prezinta simptome si nu suntcontagioase.
O persoana contagioasa care urmeaza un tratament medicamentos nu mai este contagioasa dupa 2 -3 saptamani de tratament.

Un singur stranut poate genera 3000 picaturi ce pot infecta. Inocularea poate avea drept rezultat o infectie latent sau tuberculoza activa. 10-30% din persoanele infectate, in special copiii, se imbolnavesc imediat dupa patrunderea bacteriei in organism (infectiaprimara) si pot raspandi infectia. Totusi, mult mai frecvent, inocularea are drept rezultat o infectie latenta, asimptomatica.
SIMPTOME
Peste 50% din persoanele afectate nu prezinta nici-un simptom o lunga perioada de timp.
Tusea reprezinta cel mai prezent simptom al tuberculozei. Debutul bolii fiind insidios, persoana infectata poate pune tusea pe seama fumatului sau a unui episod recent de gripa. Prin tuse se  poate elimina o cantitate mica de sputa de culoare verde sau galbena, dimineata ce poate prezenta striatii sanguinolente, iar dar cantitatile mari de sange fiind rare.
Transpiratiile nocturne abundente, constituie un alt semn al TBC, dar la fel ca si tusea, nu este simptomul specific tuberculozei.
TRATAMENT
In tratamentul tuberculozei, sunt prescrise mai multe antibiotice cu mecanisme diferite de actiune, deoarece monoterapia ar determina dezvoltarea unei tuberculoze rezistente la antibioticul in cauza. In perioda initiala, intensiva a tratamentului,sunt adaugate alte doua medicamente pentru a scurta durata tratamentului si a creste sansele de reusita, chiar in conditiile rezistentei la medicamente.
Tratamentul e necesar sa fie instituit inainte ca plamanii sa fie prea afectati, sa fie urmat correct, sa nu fie interupt inainte de termen si sa se administreze sub stricta supraveghere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu